Una vall de Collserola

La serra de Collserola ha donat aixoplug a comunitats humanes des de l’alba dels temps. La feina de moltes generacions hi ha dibuixat un dens mosaic de pastures, boscos, fonts, torrents, vinyes, horts i masies, però des de principis del s.XX el creixement desmesurat dels antics nuclis de població i la construcció d’infraestructures han degradat la serra i l’han condemnat a un perillós aïllament. No obstant, gairebé 9.000h s’han mantingut relativament ben conservades fins a l’actualitat. Entre carreteres i urbanitzacions, els últims pagesos es miren de reüll els nous horts ecològics, mentre els excursionistes paren a fer un mos a les ermites restaurades… la muntanya encara té vida!

L’any 2011, desprès de dècades de lluites populars, Collserola passa a ser Parc Natural. Aquesta denominació implica en principi un augment en el grau de protecció, però aquesta està subjecte a un Pla Especial… del que de moment només n’existeix un esborrany. Les entitats veinals i ecologistes n’han recopilat les esmenes, fent arribar així a les administracions la Collserola que volem.

La Vall de Can Masdeu, coronada per l’hospital abandonat de Sant Llàtzer, forma part de la vessant de solana propera al riu Besós, dins del que ha estat conegut com la Collserola pobre. El seu futur està intimament vinculat al futur de Collserola. Les entitats dels barris veïns i els habitants de la vall duen anys reivindicant (o duent a terme de manera autogestionada) els punts que recull el manifest de la vall.

L’Hospital de Sant Llàtzer

L’antic Hospital de Sant Llàtzer és un edifici de 7.500 metres quadrats de sostre i dues plantes ubicat a la Vall de Can Masdeu, just a sobre dels horts comunitaris i de la masia okupada. Duu més de mig segle en desús, està força degradat, i esta vigilat per guardes de seguretat i càmeres de vigilància.

La finca, que es troba a cavall dels districtes de Nou Barris i Horta i dins la zona d’influència del Parc Natural de Collserola, inclou els dos edificis i 35 hectàrees de terreny, i és propietat de la Fundació Hospital de Sant Pau. Es tracta d’una fundació publico-privada que compta amb un extens patrimoni, gestionat per la Molt Il·lustre Administració (MIA), un òrgan creat el s.XVIII i que està constituït per dos representants de l’Ajuntament de Barcelona, dos representants de la Generalitat de Catalunya i dos representants del Bisbat de Barcelona. La questionable gestió que la MIA ha realitzat del patrimoni de Sant Pau ha estat judicialitzada.

Com arribar

Metro: Agafa la L3 i baixa a la parada de Canyelles o de Valldaura.

Autobús: El bus 47 surt de Plaça Catalunya i arriba a Canyelles en 25 minuts. La parada més propera és la de la Ronda de la Guineueta Vella. També pots arribar des d’altres punts de Barcelona amb qualsevol autobús que et deixi a la Plaça Karl Marx.

Motoritzat: Utilitza com a referència la Ronda de Dalt i les sortides 4 (Horta) o 3 (Guineueta), les quals et deixen molt a prop de la Plaça Karl Marx. Per sobre de la antiga clínica Staurus trobaràs la Carretera Alta de Roquetes, on hauràs d’aparcar el vehicle. La pista que puja fins al Sant Llàtzer està barrada al trànsit per mitjà d’una cadena que impedeix el pas de vehicles motoritzats al Parc de Collserola.